BEL VE BOYUN FITIĞINDA AMELİYATSIZ TEDAVİ YÖNTEMLERİ…
Bel ve boyun ağrısı yaşamayan insan neredeyse yok gibi. Öyle ki ‘‘bel ve boyun ağrıları toplumsal bir soruna dönüştü’’ demek yanlış olmaz…Bu ağrıların en önemli nedeni ise fıtık… Bel ve boyun fıtığı ani bir hareket veya ağır kaldırma sonucunda omurganın zorlanması, bel ve boyun bölgesindeki disk kıkırdaklarına aşırı yük binmesi sonucu oluşuyor…Boyun fıtığına nazaran bel fıtıkları daha sık görülmekte.Derecesine ve seviyesine göre fıtığın neden olduğu şikayetler değişebiliyor…Kalçadan başlayıp topuğa kadar devam eden ağrıya “siyatik ağrısı” adı veriliyor. Boyun fıtıklarında ise tek veya iki kola yayılan ağrılar olabilir.Bu tip ağrıların en önemli özelliği hareketle artması, yatarken veya uyurken azalması. Ağrıyla birlikte yanma, uyuşma, karıncalanma , elde- ayakta kuvvet kaybı gibi yakınmalar da meydana gelebiliyor. Eskiden fıtık teşhis edildiğinde ilk akla gelen tedavi seçeneği ameliyattı.Fıtık ameliyatları ise en korkulan ameliyatların başında geliyor… Oysa günümüzde yüzde 90 gibi bir oranla ameliyatsız tedavilerle sonuç almak mümkün.
Ameliyat kararı ancak bazı durumlarda söz konusu oluyor. Bunların başında kuvvet kaybı geliyor. Hastanın kolunda veya bacağında giderek artan bir kuvvet kaybı olması durumunda zaman geçirmeden ameliyat kararı verilmesi gerekiyor. Bir diğer önemli kriter ise tedaviye hiç cevap vermeyen şiddetli ağrı durumu. 4-5 haftadan uzun süren, giderek artan şiddetli ağrı olması ve idrar kaçırma durumunda ameliyat kararı veriliyor. Yani bu karar, hastanın MR görüntülerine bakarak değil, şikayetlerine göre veriliyor.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, Prof.Dr.Tunç Alp Kalyon ameliyatsız tedavi yöntemlerini anlattı.Kime hangi tedavi yönteminin uygulanacağına ise hastanın muayenesi yapıldıktan sonra karar veriliyor.
Sıcak uygulamalar: İnfraruj lambaları veya sıcak paketler şeklinde bel ve boyun bölgesine uygulanır, amaç kas spazmını azaltmaktır.
Ultrason: Yüksek frekanslı ses dalgalarıyla yapılan bir tedavidir. Metal bir başlık vasıtasıyla ağrılı bölgeye uygulanır. Amaç derin dokuları ısıtarak kas spazmlarını ve doku sertliklerini gidermektir.
TENS vs. gibi düşük şiddetli elektrik akımları : Bel- boyun bölgesindeki sinir uçlarını uyararak omuriliğe ve beyine giden ağrı iletimini engelleyip ağrı duyusunu azalmak amacıyla uygulanır.
Vakum tedavisi : Cilt, cilt altı dokuları ve kaslardaki kan akımını artırarak spazmların azalması, sertliklerin giderilmesi amacıyla kullanılır.
Masaj tedavisi : Çok eski bir tedavi şeklidir. Kas spazmlarını azaltmak ve serlikleri gidermek için elle veya özel masaj makineleriyle uygulanır.
Traksiyon tedavisi : Omurgayı oluşturan kemiklerin yani omurların arasını açarak aradaki disk dokusunun rahatlamasını ve sinir üzerindeki basının azalmasını sağlayan tedavi yöntemidir. Eskiden kum torbalarıyla yapılan çekme yöntemi bugün için modern cihazlarla yapılmaktadır.(DRX) Bu konuda en ileri yöntem yerçekimi etkisini azaltan ve çekme kuvvetinin bir noktada yoğunlaşmasını sağlayan “ Spinal dekompresyon” yöntemidir. Çok etkili bir çekme gücü ile omurların açılması ve kayan disk dokusunu geriletmek amacıyla uygulanır.
Manuel tedavi: Omurganın şekil ve yapısıyla ilgili rahatsızlıkları elle yapılan bazı tedavi manevraları ile düzeltme amacıyla uygulanır. Bu konuda uzmanlaşmış terapistler tarafından yapılması zorunludur.
Egzersiz: Bel- boyun fıtıklarının akut ağrılı dönemleri geçtikten sonra omurgaya binen yükün azaltılması ve kasların dayanaklığının artırılması amacıyla bel- boyun- sırt ve karın kaslarını güçlendiren egzersizlerin düzenli olarak yapılması gerekir.
Havuz tedavisi(Hidroterapi) : Su sıcaklığı 34-36 derece arasında değişen havuzlarda , terapist eşliğinde hastaya egzersiz yaptırılarak uygulanan bir tedavi şeklidir. Amaç, kas spazmlarını ve sertliklerini gidermek , omurganın hareket serbestliğini artırmaktır.
BEL VE BOYUN FITIĞINDA BUNLARA DİKKAT EDİN…
–Duruş, oturuş ve çalışma pozisyonlarına dikkat edin.
–Beş kilodan daha fazla ağır kaldırmayın.
–Yerden bir şey alırken öne doğru eğilmeyin.
–Araba kullanırken direksiyona doğru eğilmeyin, bel kavisini destekleyin, uzun yolda sık ara verip kısa yürüyüşler yapın.
– Sert yatakta sırtüstü veya yan yatın, yüzüstü yatmayın.
–Doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayın.
–Bu konuda eğitim almamış kişilerin yaptığı tedavilere itibar etmeyin.
–48 saatten fazla süren, basit ağrı kesicilerle geçmeyen bel ve boyun ağrınız varsa mutlaka hekime başvurun.
– Hızlı yürüme, hafif koşu veya yüzme gibi kondisyon egzersizleri yapın; ani ve zorlayıcı hareketler yapmayın.
–Fazla kilolardan kurtulun.
- Sıcak uygulamalar: İnfraruj lambaları veya sıcak paketler şeklinde bel ve boyun bölgesine uygulanır, amaç kas spazmını azaltmaktır.
- Ultrason: Yüksek frekanslı ses dalgalarıyla yapılan bir tedavidir. Metal bir başlık vasıtasıyla ağrılı bölgeye uygulanır. Amaç derin dokuları ısıtarak kas spazmlarını ve doku sertliklerini gidermektir.
- TENS vs. gibi düşük şiddetli elektrik akımları : Bel- boyun bölgesindeki sinir uçlarını uyararak omuriliğe ve beyine giden ağrı iletimini engelleyip ağrı duyusunu azalmak amacıyla uygulanır.
- Vakum tedavisi : Cilt, cilt altı dokuları ve kaslardaki kan akımını artırarak spazmların azalması, sertliklerin giderilmesi amacıyla kullanılır.
- Masaj tedavisi : Çok eski bir tedavi şeklidir. Kas spazmlarını azaltmak ve serlikleri gidermek için elle veya özel masaj makineleriyle uygulanır.
- Traksiyon tedavisi : Omurgayı oluşturan kemiklerin yani omurların arasını açarak aradaki disk dokusunun rahatlamasını ve sinir üzerindeki basının azalmasını sağlayan tedavi yöntemidir. Eskiden kum torbalarıyla yapılan çekme yöntemi bugün için modern cihazlarla yapılmaktadır. Bu konuda en ileri yöntem yerçekimi etkisini azaltan ve çekme kuvvetinin bir noktada yoğunlaşmasını sağlayan “ Spinal dekompresyon” yöntemidir. Çok etkili bir çekme gücü ile omurların açılması ve kayan disk dokusunu geriletmek amacıyla uygulanır.
- Manuel tedavi: Omurganın şekil ve yapısıyla ilgili rahatsızlıkları elle yapılan bazı tedavi manevraları ile düzeltme amacıyla uygulanır. Bu konuda uzmanlaşmış terapistler tarafından yapılması zorunludur.
- Bel- boyun fıtıklarının akut ağrılı dönemleri geçtikten sonra omurgaya binen yükün azaltılması ve kasların dayanaklığının artırılması amacıyla bel- boyun- sırt ve karın kaslarını güçlendiren egzersizlerin düzenli olarak yapılması gerekir.
- Havuz tedavisi : Su sıcaklığı 34-36 derece arasında değişen havuzlarda , terapist eşliğinde hastaya egzersiz yaptırılarak uygulanan bir tedavi şeklidir. Amaç, kas spazmlarını ve sertliklerini gidermek , omurganın hareket serbestliğini artırmaktır.
Merhaba