Zehra Özipek ,şu anda 2 buçuk yaşında bir çocuk. Kendisi aynı zamanda yeğenim olur. Hikayesini anlatma nedenim “kafatasında şekil bozukluğu” olan bebeklerin anne-babalarına yol göstermek.
Bebeğinizin ameliyatı söz konusu olduğunda haliyle tüm detayları bilmek istiyorsunuz ama bu konuyla ilgili internette çok az bilgi var. Sadece birkaç duyarlı aile, bebeklerinin hikayelerini paylaşmış, o kadar… Ulaşabildiğimiz kaynaklar da daha çok yurtdışından… Kaynakların sınırlı olmasının nedeni ise hem bu sorunun çok yaygın görülmemesi, hem de bu ameliyatları yapan cerrahların sayısının bir elin parmaklarını geçmemesi. Basına yansıyan haberler de o kadar az ki. Böyle bir ortamda onun hikayesi de daha önemli hale geliyor.
Zehra büyümeye başladığında, kafası da farklı bir şekilde büyümeye başlamıştı. İlk başta yatış pozisyonundan olduğunu düşünsek de, bir türlü düzelme olamaması kafamızda soru işaretlerine yol açtı…. Alnı çıkık, kafası geriye doğru uzundu. Zehra’nın doktoru biz söyleyene dek fark etmedi. O nedenle anne babaların dikkatli olması, bebeklerinde fark ettikleri sorunları çekinmeden söylemeleri önemli. Ailenin sorusu üzerine çocuk doktoru beyin cerrahisine yönlendirdi. Cerrah görür görmez, “bu ‘skafosefali’, tomografiye bile gerek yok” dedi. Ameliyat olmazda yüzde 15 oranında kafa içi basınç artabilir, 5-6 yaşına gelince görme sinirleri etkilenebilir ve ‘’iyi bir mesleği olup, çok iyi yerlere gelebilecekken öğrenmesi etkilenip daha sıradan bir hayat sürebilir’’ diye de ekledi. Ayrıca yüzde 85 oranında da, kozmetik problem dışında bir sorun yaşamayabileceğini söyledi. ‘’Ameliyata karar verin, beni arayın’’ dedi. Özellikle ameliyatta kanama riski bir hayli fazlaydı. Bu riskler nedeni ile de karar aileye bırakılıyordu. Tabi bu bizim için de hiç kolay bir karar değildi. Amerika’da 2006 yılından bu yana kafa şekil bozukluğu ameliyatlarının endoskopik olarak yapıldığını öğrenince oraya gitmeyi ile düşündük. Çok sayıda hekim ile görüşerek Türkiye’de ameliyata karar verdik…3 buçuk aylık bir bebeğin ameliyat olması düşüncesini kelimelerle anlatmanın ise imkanı yok.
Neyse ki Zehra’nın ameliyatı son derece başarılı geçti. Kafasının şekli bir hayli değişti. Durumu da çok iyi… Annesi yatırım uzmanı annesi Neslihan Demir Özipek ve siyaset bilimci babası Prof. Dr. Bekir Berat Özipek ameliyat sürecinde neler yaşadığını anlattı…
Bekir Berat Özipek: Kafa şekil bozuklukları ile ilgili bilgimiz yoktu. O nedenle de fark etmemiz kolay olmadı. İkinci aya doğru bebeğin kafasının biraz farklı büyüdüğünü gördük. İki ay İstanbul dışına çıkan halası da döndüğünde “giderken kafası portakal gibiydi, geldiğimizde kavun gibi olmuş” demişti. Çeşitli vesilelerle birçok doktor gördü aslında. Ama bir şey demedi. Belki de fark edilmesi kolay değildi, bilmiyorum. Çünkü çok belirgin bir şekilde göze batan bir durumu yoktu. Rutin muayenesinde çocuk doktoruna ben “-kafası bana biraz sivri görünüyor, siz ne dersiniz?” diye sorunca dikkatini çekti. “Haklısınız, diğer bebeklerinkinden farklı görünüyor” diyerek daha yakından inceledi ve sonra bilgisayarın başına geçerek, “skafosefali” diyerek internetten bize gösterdi.
Ameliyata karar verilince çok üzüldük. Derin bir kaygı duyduk. Bize “ameliyat” demeyeceği umuduyla başka doktorlara da gittik. Sonra açık ameliyat yapmamanın mümkün olup olmadığını araştırdık. Türkiye’de bu konuda adı en fazla duyulan doktor, açık ameliyatı tercih ettiğini söyledi. Ama bu arada biz, ABD’de endoskopik ameliyatın mümkün olduğunu öğrendik. Zehra’nın tomografisini ABD’de endoskopik ameliyatları başlatan doktor Jimenez’e ilettik. O da “kapalı ameliyat için ideal bir vaka” deyince biraz aklımız karıştı. Kapalı ameliyatta bir yıl kask takması gerekiyordu ve bu da açık ameliyata ikna olmamızı kolaylaştırdı. Çok ölçüp biçtik ve sonuçta burada açık ameliyata karar verdik. Bebeğin iyiliği için en doğrusunun ne olduğunu belirlemek ve karar vermek kolay olmadı. Benim en büyük endişem doktorlara güvensizliğimdi. Bir de kafayı açmanın tüm etkilerini bilmiyor olabileceğimize dair kaygılarım vardı. Ameliyat günü ise elinizden alıp ameliyathaneye götürüyorlar. Küçük bir bebek yatağında… Ardından bakmak kolay değildi. Ama o ameliyathanedeyken dışarıda çok dua edeni vardı ve bu bizi rahatlattı. Ameliyat sonrası ise, dikkat etmek, incitmemeye gayret etmek dışında ciddi bir sorun yaşamadık. Anne-babalara genel bir tavsiyede bulunmak güç. Çünkü her vaka ayrı bir çözümü gerektirebilir. Ama açık olmak, soru sormak önemli. Bir de bizde sağlık sorunlarını mahrem görme hatası var. Bunu terk etmek gerek. Çünkü hiçbir kaygı, bu röportajın bir aileye yol gösterici olmasından daha değerli değil.
Neslihan Demir Özipek: Zehra’nın aslında doğduktan 15-20 gün sonra kafasının şekli değişmeye başlamıştı. Bunun da yatış pozisyonundan kaynaklandığını düşündüğüm için sürekli sırt üstü yatırmaya çalışıyordum. Ama Zehra her defasında kafasını yana çeviriyordu. Bu durum ortaya çıktıktan sonra internette okuduğum hikayeleri düşününce, doktor konusunda çok şanslı olduğumuza karar verdim. Çünkü bu ameliyat için en uygun zamanda teşhis konuldu. Doktorumuz “çocuğun kafası anormal mi” sorusuna ‘ne münasebet’ cevabını da verebilirdi. Ameliyat denilince tabiri caizse dünya başıma yıkılmış gibi hissettim. Bebeğimiz daha 3 aylıktı ve kafasından ameliyat olmasını tahayyül edemiyordum.
Bu ameliyatları Türkiye’de çok az cerrahın yapması ve kanamalı ameliyatlar olduğunun söylenmesi beni çok korkuttu. Bu nedenle ABD’ye gidip 1 yıl yaşamayı bile göze almıştım. Ameliyattan önceki gece kaygıdan uyuyamadım. Ameliyata götürürlerken de mümkün olduğu kadar ağlamamaya çalıştım. Geniş ailemizden kimsenin bu uğurlamada olmasını da istemedim. Zira bu bizim için daha zor olurdu. Hatta giderken videoya çektik. Gülücükler saçıyordu. Dua etmenin insanı ne kadar rahatlattığına bebeğimin ameliyat olduğu gün bir kez daha şahit oldum. Tabi benim için ameliyat sonrası da o kadar kolay olmadı.2 gün kafasındaki “diren”le emzirmeye çalışmak zor oldu. Ama çok şükür bebekler büyük insanlardan daha dirayetli. Zehra 3. günden sonra eski neşesine kavuşmaya başlamıştı.
Bu sorunla ilk karşılaştığımızda eve gelir gelmez internette aynı sorunu yaşamış aileleri araştırdım. Ama maalesef 3-4 örnek dışında başka bir şey bulamadım. Berat’ın söylediği gibi Türkiye’de insanlar bu tür meselelerde oldukça kapalılar. Neyse ki video paylaşım sitelerinde Avrupa ve ABD’de aynı ameliyatı olmuş bebeklerin hikayelerini izledim. Ameliyat sonrası nasıl göründüklerine kadar her şeyi paylaşmışlardı. Dolayısı ile bunlarla kendimi hazırladım. Bizim için bu röportajın asıl amacı da aynı sorunla karşılaşacak aileleri biraz olsun rahatlatmak.
KAFA ŞEKİL BOZUKLUĞU NEDİR?
Yeni doğan bebeğin kafatası toplam beş adet kemikten oluşuyor. Sütürler bir yaşına kadar beyinin büyümesine müsaade etmek için açık kalıyor. Kraniyosinostoz sütürlerin bir yaşından önce kapanması ise kafatasında şekil bozukluğuna neden oluyor
EN SIK GÖRÜLEN KAFA ŞEKİL BOZUKLUĞU HANGİSİ?
Bu şekiller içinde kayık kafa (skafosefali), üçgen kafa (trigonosefali) gibi şekil bozuklukları en sık görülenler.
KAFA ŞEKİL BOZUKLUĞU AMELİYATLARI HAKKINDA:
-Bu ameliyatlara ‘’ kraniosinostoz’’ deniyor.
-Kraniosinostoz ameliyatlarının bebek 3-6 aylıkken yapılması hem başarıyı artırıyor hem de daha az riskli oluyor.
-Ameliyatı yapacak cerrahın bu alanda deneyimli olması büyük önem taşıyor. Bu konuda araştırma yapmak ve öyle karar vermek gerekiyor.
-Ameliyat süresi bebeğin durumuna göre değişiyor.
-Ameliyatlarda kanama başta olmak üzere pek çok risk bulunuyor
-Kafatası üzerinde, bir kulaktan diğer kulağa uzanan zigzag şeklinde bir kesi açılıyor.(Zigzag ,saçlı deride ameliyat izinin belli olmaması için yapılıyor.)
– Bebek ameliyat sonrası bir gün yoğun bakımda kalıyor.
-Mutlaka kan ihtiyacı oluyor
-Bebek ameliyattan 6 saat sonra beslenmeye başlıyor
– Yaklaşık 5 gün hastanede kalınıyor
-Bebeğe ilk günler antibiyotik ve ağrı kesici ilaç yapılıyor
-İlk birkaç gün içinde bebek hızlıca toparlıyor
-Enfeksiyona son derece dikkat etmek gerekiyor, o nedenle ziyaretçilere sınırlama getirmek şart
-Eve çıktıktan sonra 3 günde bir pansuman yapılıyor, 15 gün sonra da dikişler alınıyor. Dikişler alındıktan 3-4 gün sonra da bebeğin kafası yıkanabiliyor.
-Ameliyattan 3 ay sonra ise tomografi çekilip sütürların durumuna bakılıyor. Bebek 2 buçuk yaşına kadar ameliyat eden doktorun kontrolünde oluyor.
ZEHRA’NIN KAFATASI AMELİYATI yapan doktorun ısmını alabılırmıyım?
Prof.Dr. Mehmet Özek.
peki tekrarlama gibi bi.riski var.mi
Selam; ilk ameliyatta büyük oranda başarı sağlanıyor. Bazı durumlarda ikinci ameliyat da gerekebiliyor.Emin ellere teslim etmek gerek. Bu konuda uzman cerrahlar var.
Kraniosinositoz Ameliyati maddi olark ne kdr oldu mehmet bey de acil cvp verir misiniz cok vaktimiz yok bian once mehmet beye gitmemiz gerekiyor
Merhaba; Öncelikle geçmiş olsun. Maliyetinin ne kadar olacağı çocuğun durumuna göre değişiyor. Biz 2013 yılında yaptırmıştık. Bir mail adresi verirseniz oradan yazmam daha doğru olur.
Fatma demir turgut hanım bu trigonosefali hastalıgının ameliyat masrafı nedir.benim çocuğumdada var lütfen bilgi verirmisinz
Kafatası şekil bozukluğu ameliyatını hangi doktora yaptırabilirim ve fiyatı ne kadardır acil yardım…
Öncelikle yaşamış olduğunuz zorlu süreç için geçmiş olsun ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. 8 aylık oğlumuza trigonosefali teşhisi konuldu. Araştırmalarımızda 3 isim ön plana çıktı. Bunlardan biri de memet bey oldu. İstanbul dışında olduğumuz ve zamanı etkin kullanmak için ( çok ileri tarihe gün vermekteler) hastane ile görüştük yaklaşık bir fiyat bilgisinide öğrenmeye çalıştık ancak öğrenemedik. Bir önceki yorumda mail adresinden paylaşabileceğinizi belirtmişsiniz. Net bir rakam olmayacaktır ancak bir öngürü sağlayacaktır. Konu hakkında değeli yardımızı beklemekteyim. teşekkürler.
Merhaba,
Oglum kaan 7 aylikken mehmet ozeke ameliyat oldu simdi 5 yasinda sekil bozuklugu buyuk olcude giderildi, ama tomogrofisindede goruldugu gibi kafa tasinda hala bosluklar var ustune dokununca parmaklarinizlada hissedilebiliyor,
İçinizde ameliyat sonrasi bu durumu yasan oldumu acaba
Merhaba benim oğlumda 6 aylıkken ameliyat oldu. 4 yaşına girdi ama kafa tası hala açık. Dizde bir gelişme oldumu?
benim çocuğumun sol bıngıldağı kapalıydı dolayısıyla görüntüsü bozuktu alnın bir tarafı şiş bir tarafı ezik gibi defalarca doktora götürdüm birşey yok dediler zamanla geçer dediler sonunda kafa ölçülerini küçük bulan bir doktor tomogradi önerdi ve sonunda ameliyat neyseki ameliyatı da oldukk 3 ay oldu çok zordu ilk bir ay kontrole gittik bize 3 ay sonra gelmemiz söylendi ama benim çocuğumun görüntüsünde bir değişiklik olmadı sadece merak ettiğim görüntüsü zamanla mı düzeliyor yada bu ameliyatı yaptırmış anneler yardım ederse çok sevinirim
Fatma hnm merhabalar
Allah bu durumu yaşayanların Yardımcısı olsun
Gercekten cok zor bi durum zehra şu anda nasıl herhangi bi sıkıntısı varmı benimde 8 aylik oğlumda trigo sefali var.biz ank yaşıyoruz Hacettepe ye götürüyoruz durumumuz çok da iyi değil maddi olarak sizin götürdüğünuz hastanede masraflar ne kadar tutmustu o zaman lütfen acil bilgilendirebilirmisiniz
Teşekkürler
Günaydın fatma hnm Alinin kafasında iki kasının ortasından yukarı doğru hafif bi çıkıntı farkettik 2 aylikken fakat bunun bi rahatsızlık olabileceğini düşünmedik çünkü çok göze çarpan ve rahatsız edici bir durumu yok Tuncay bu arada Ali premature bir bebek yaklaşık 2 ay erken doğdu biz başka bir sorun dan hastaneye gittiğimizde Doktor bi nöroloji görsün dedi ve o zaman öğrendik hacettepe de çocuk plastik cerrahi gokhan tuncbilek hoca var birde gazi Üniversitesi Hastanesi nde cocuk nöroşirurji beyin ve sinir cerrahi alp özgün bõrcek bu ameliyatı yapıyormuş bu doktorlar hakkında bilginiz varmı zehra nin durumu iyimi iyiliğe bu ameliyatı yaptırmışiz diyormusunuz
Tesekkurler
bizde de ayni durum varr ne yapacagimizi bilemiyoruz ayrica goz yapisi da ice basik bebegimin baska boyle olan var mii. sasilik var gibi duruyor esim ameliyata pek sicak bakmiyor esimin dayisi cocuk dr u beyine bi zarari olmazmis ama estetik acidan sorun olur ilerde napcaz bilmiyorum
Ameliyat nerede oldu doktoru şuan nerede bir bilgi verirseniz sevinirim
Bizimde basimizdan 2 yil once bu ameliyat gecti izmirde oturuyoruz telefon numaram
05559951964 mehmet ben arayip bilgi alabilirsiniz seve seve yardimci olurum bizde karalari bagladik korktuk agladik ama simdi hic bir problem yok yarim santimden kucuk kulaktan kulaga bir cizgimiz var ama saclari kapatiyo sasilik on kafa cikikligi her sey duzeldi korkmayin uzulmeyin ulkemizde ne doktorlar var biz ege universitesinde yaptirdik cok cuzzi bir rakamla
Mehmet bey merhabalar. Ege universitesinde hangi doktora ameliuat ettirdiniz bebeğinizi öğrenebilirmiyim acaba. Benim oğlumdada koronal suturlarda hafif daralma olduğu çıktı tomografi sonucunda. Biz fethiyede oturuyoruz burada cocuk beyin cerrahı olmadıgı icin bende bize en yakın illerdeki doktorları araştırıyorum.
oğlumun 11 aylıkken ameliyat oldu ve ve şuan 6 yaşında ve hala kasındaki kemikler kapanmadı ıkinci bir ameliyat olacak diyor doktorlar kemikle kapatacağız diyorlar aranızda böyle bir ameliyat geçiren varmı bilgi verebilirmi lütfen
05446895725
Fatma_onur47@outlook.com dan ulasabilirmisin bana
Merhabalar… Benim 23 yaşında oğlum var.. 4 ve 10 aylık iken kroniosynostoz dan ameliyat olmuştu… Şu an 23 yaşında.. Düşünün ki şu andaki teknoloji ve şartlar o gün olmamasına rağmen, maşallah ki şu anda hiçbir problemi ve kalıcı hiçbir rahatsızlığı yok.. Üniversiteyi okudu ve şu an meslek sahibi… Hiç korkmayın işi uzmanına bırakın… En önemlisi çok erken tanı ve tedavi… Lütfen geç kalmayın… Benim oğlum Ege Üniversite hastanesinde olmuştu ameliyatını… İki defa oldu.. 4 aylıkken yapılan ameliyattan sonra 10 aylıkken ikinci defa kapandı.. Binlerce şükürler olsun ki şimdi çok iyi ve sağlıklı fidan gibi bir delikanlı🙏
Ikikez ameliyat korkutmsdimi benim kizimada diyorlar cok korkuyorum 9 aylik
Iyi gunler benim bebegimde ameliyat icin gun bekluyor 10 aylik …tedirginiz haliyle òzellikle ameliyat haftasi hasta olur diye korkuyoruz…
Merhaba, çok geçmiş olsun. Ameliyat ola bildi mi bebeğiniz ?
merhaba öncelikle çok geçmiş olsun. benim oğlum 6 aylıkken ameliyat oldu şuan 5 yaşına giriyor ama kafa tasındaki açık alan kapanmadı bunun ile ilgili birşeyler biliyormusnuz. gerçi sizinki daha yeni olmuş ama..
çok teşekkür ederim
Selam; benim yeğenim de şuan beş yaşında, açıklık onda da biraz var, bir süre sonra kapanacaktır. Geçmiş olsun.
Zehra hanım merhaba öncelikle siz ve diğer herkese çok geçmiş olsun. benim bebeğim şuan 1 yaşında ve koronal sinostoz teşhisiyle ameliyat olacak 3 aralıkta. Doktorumuz mehmet bey. Acaba bu süreçte nelere dikkat etmek gerekir bir anne olarak sizin tavsiyeniz var mıdır. Yanlış birşey yapmaktan çok korkuyorum. Bir de Zehra nın günlük yaşamında bir kısıtlama oldumu. Hayatınızda birşeyler değiştimi nasıl adapte oldunuz? Cevabınız benim için çok önemli. Teşekkür ediyorum
iyi günler. Yetişkin bireyde (24) ameliyat dışında herhangi bir estetik çözüm mevcut mu trigonosefali için? Teşekkürler
Oncelikle cok gecmis olsun benim kizimda 9 aylik 5 aylikken sag sutur kapaliydi 22 ocakta tomografi cekildi suturlar tamamen kapanmis ameliyat diyorlar cok korkuyorum sizin surecler nasildi ameliyat ve ameliyat sonrasi lutfen yardimci olun
bebeğimde de bahsedilen durumda ameliyat olmazsa düzelme knusunda düşünceniz ndeir ? memet bey bu konuda ne demekte? bir de ameliyat masrafını bende merak etmekteyim yaklaşık olarak ? şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba lar bu yazıları okudukça içim parçalanıyor kendimi tutamıyorum aglamaktan 2014 yılında oğlumu kucagıma aldım hamilelik döneminde 5 aylıkken kayık kafa teşhisi koyuldu dr tarafında ve biz bir dr kalmayıp başka dr gittik o kişiye söylemedik ilk muayene sırasında bize ne söylecek aynı şeylermi die nitekim normal gibi konuşunca sonra açıklık getirdik konuya böyleyken böyle die ve bu dr devam ettik son 9 ayıma girdigimde gittiğimde bana kayık kafa die söyledi dr bir daha şok yaşadım ve endişelenmeye başladım nitekim dogum olduktan sonra prf e götürdük tomografi film di derken dr söylemesi açıklık var bıngıldagında takip edecegiz die ameliyat denmedi kask tan hiç bassetmedi bile ve araştırmaya devam ettik İnternet ten gerçekten az bilgi var çaresizce geçirdik zamanımızı 2 yaşında iken çocuk dr bir dr tavsiye etti gittik hemen ve geç kalınmış bir durumda idik bebeklik döneminde olması gerektiğini bu ameliyatın kaskın olması gerektiği ni dünyamız yıkıldı ama yine şükür baktıgı sonuçta o zaman beyinle kafatası arasında boşluk var dedi dr görsel açıdan problem var dedi beyinsel bir durum yok dedi şu an 5 yaşında çok zeki maşşallah ama geçenlerde bir durum yaşadım ve kahroluyorum amcası kuzumun tam duymayacak şekilde fazla belli olmuyor dedi ve ardından oğlum benim kafam yamuk değimi die söyledi kahroldum çok üzülüyorum bu hayatını nasıl etkilecek die daha fazla bilgim imkanım olsaydı kesinlikle yaptırırdım ameliyat ı herkese saglıklı günler diliyorum
Merhabalar fatma hanım benim oğlumada aynı tanıyı koydular aklımızda 2 doktor var biri memet özek ve diğeri adnan dağçınar filizkosal@hotmil.com memet özek in amelyt için ödediğinz fiyatı mailime atarmsnz rica etsem ortalam nedir bilmeliyim ki kendimizi hazırlayalım 😞 teşekkürler güzel bilgiler için
Iyı gunler benim 5 yasında yeğenime skafosefali dendi gec kalınmış maddi durumum yok yardımcı Olurmusunuz lutfen
Henüz 1 aylık bir oğlum var. Kafasının ön tarafında cıkıntı var ve sakakları çökük. Erciyes ünv. İbrahim Suat ökteme muane olduk. 3 aylık olunca filmleri cekilecek ve büyük ihtimalle ameliyat olacak. Ama inanılmaz huzursuzum. 3 aylık bir bebek bu kadar önemli bir ameliyatı nasıl olabilir. Bu ameliyatı olan ailelerle görüşmek istiyorum. 05305220623 lütfen yardımcı olursanız sevinirim
Doğuştan gelen hastalıklarda sgk ödüyor. Hastane yönetimini ikna etmeniz gerek.
Merhaba, Benim oglum da 9 Temmuz 2020 tarihinde 15 aylık Ken Hacettepe üniversitesi hastanesinde ameliyat oldu. Ameliyatı Prof.Dr Gökhan Tunçbilek yaptı. Ameliyat çok başarılı. Trigonosefali. Arkadaşlar Gökhan Hoca Plastik cerrah. Ameliyatı Beyin Cerrahi uzmanı ile beraber yapıyor. Adeta sanat eseri gibi iş çıkıyor. Tavsiye ederim….